Renovatie sportpark Neer in zicht

Datum: 29 november 2021

Het leek soms een eindeloos traject, maar de renovatie van sportpark ’t Maasveld in Neer is eindelijk in zicht. De wind staat plots in de zeilen. „De subsidie voor de wielerbaan gaf ons een boost.”

Met de handen samengevouwen achter zijn rug loopt John van Haeff over het sportpark in Neer. Het gras is bezaaid met bruine bladeren, de wind is guur. De voorzitter van stichting ’t Maasveld wijst naar een punt in de verte: daar begint het mountainbike-parcours. Drie kilometer aan kronkelende paadjes, met heuvels tot zes meter.

Van Haeff spreekt op bevlogen toon over de veilige wieleromgeving, zoals het zo mooi heet. Ook een wielerbaan van 800 meter is er onderdeel van. ’t Maasveld kreeg dik twee weken geleden een subsidie (750.000 euro) van de provincie, waarmee de renovatie van het sportpark vaart krijgt. „We hebben nu definitief groen licht gekregen. Het gaf ons een boost”, aldus Van Haeff.

Golfbewegingen

In 2012 werd voor het eerst over een opknapbeurt van het park gesproken. Grenzeloze plannen volgden, werden noodgedwongen teruggeschroefd, maar de uitvoer is dan eindelijk in zicht, bijna tien jaar later. Van de eerste groep vrijwilligers is een deel intussen afgehaakt. Van Haeff: „Een aantal van hen zei: ‘Anderen mogen het doen’. Maar altijd stonden anderen klaar om het over te nemen.”

Het ging in golfbewegingen, qua gedrevenheid. Soms was er een down, als het budget bijvoorbeeld naar beneden werd bijgesteld. Er was – en is – protest uit de buurt. Het traject leek soms eindeloos. „De renovatie van de sporthal vorig jaar was een belangrijke mijlpaal. Het was het eerste echt tastbare. Het gaf hernieuwde energie.”

Het was ook voor de buitenwereld een belangrijk moment, merkte de stichting. Zoals ook de subsidie voor de wielerbaan een nieuwe impuls geeft. „Voor mensen van buiten is het weleens onduidelijk geweest waar we mee bezig waren. Op zo’n moment wordt het opeens helder”, aldus Van Haeff. Het trekt aan, merkt Hanssen. „Plots volgden een stuk meer mensen ons op sociale media. Het wekt de interesse.”

Nice to have

De stichting hoopt in het voorjaar aan de herindeling van het park te kunnen beginnen; op het complex van 10 hectare worden straks vijftien sporten beoefend. In de zomer van 2023 moet alles klaar zijn, met één grote kantine voor alle verenigingen. De offertes zijn opgevraagd, vergunningen zitten in de pijplijn. De wind staat eindelijk in de zeilen.

Van Haeff: „Dan zullen we wel nog keuzes moeten maken, qua budget. Soms in het nice to have, maar niet noodzakelijk. We kijken met name functioneel. Tientallen verenigingen moeten er straks terechtkunnen.”