Gastronoom 3 over veel plezier en gezelligheid en toch een zwart randje.

Datum: 21 november 2017

‘Gastronoom 3’ is een vriendenteam met leden tussen de 20 en 29 jaar dat alweer voor het 7e seizoen op rij lid is van ZVV de Gastronoom. Het team is ontstaan uit een vaste groep vrienden die samen graag een sport zouden willen gaan uitoefenen. De vriendengroep bestond/bestaat uit een aantal sportievelingen en actief veldvoetballers, maar ook uit mensen die al jaren niet meer actief gesport hadden. Ton Scheres (woonachtig in Neer) en Rutger Knippenberg (woonachtig in Buggenum) zijn enkele enthousiastelingen van het eerste uur. Zij nemen ons mee in het verdere ontstaan van Gastronoom 3, die voetbalt in Sporthal ’t Ligteveld (beter bekend als de spantenhal). En hoe zij tegen Park Leudal-Oost aankijken. Ook Kevin Smits, wonend in Roermond, neemt ons mee. Over veel plezier en gezelligheid en toch een zwart randje.

Het begon met een idee
“Na een aantal sporten overwogen te hebben, waren we er vrij snel uit.”, vertelt Ton. “Zaalvoetbal, dat leek ons geweldig om samen in teamverband te doen! Een snelle, leuke en zeer intensieve sport waarbij je continue mag doorwisselen (belangrijk voor de minder sportieve onder ons). In Neer - waar een groot aantal teamleden woonachtig zijn- en ook verder in Leudal waren op dat moment slechts enkele zaalvoetbalverenigingen actief. Hierdoor klopten  wij al snel bij ZVV de Gastronoom aan met ons plan. Na een gesprek met een afvaardiging van het bestuur waren we er snel uit:  het team mocht lid worden onder een zeer belangrijke voorwaarde: we mogen nooit een ‘club binnen de club’ worden.”

Mensen staan altijd klaar om te helpen
“Nou dat was geen enkel probleem”, vertelt Ton enthousiast “Inmiddels zijn via ons team drie spelers doorgestroomd naar Gastronoom 1 dat hoofdklasse speelt. Twee leden van ons team zijn inmiddels toegetreden tot het bestuur. En er is ontelbare keren uitgeholpen als de andere teams ergens een mannetje te kort kwamen. Er hoeft altijd maar een berichtje gestuurd te worden en de mensen staan klaar om uit te helpen. Het is wel eens voorgekomen dat een speler uit Gastronoom 3 aan het einde van het seizoen bij alle acht de teams van ZVV de Gastronoom had meegespeeld. De sfeer in het team is zo goed dat we inmiddels een overschot aan spelers hebben: iedereen wil erbij horen en iedereen wil meedoen. Gastronoom 3 bestaat inmiddels uit 13 spelende leden en een coach. Maar met het zaalvoetbal kun je maar met negen spelers deelnemen aan de wedstrijden. Daarom  moeten we elke week loten om wie niet mee mag doen. Toch is er niemand die het overweegt om in een ander team te gaan spelen of zelfs om te stoppen met zaalvoetbal”, vervolgt Kevin  Rutger vult aan:  “En ook die persoon is er gewoon bij. Zo hebben we altijd supporters erbij.

Veel plezier en gezelligheid en toch een zwart randje
Kevin Smits, woonde bij start van Gastronoom 3 in Heythuysen. Inmiddels woont hij in Roermond en al die jaren weet hij trouw de weg naar Neer te vinden. Sinds dik vijf jaar is hij ook de coach van Gastronoom 3. Kevin: “Elke zaterdag bij thuiswedstrijden verzamelen we  weer met veel plezier in de inmiddels wat gedateerde spantenhal. Hoewel het natuurlijk ook een bepaalde charme heeft, is het toch vervelend als er wedstrijden gestaakt of afgelast moeten worden vanwege vochtproblemen in de zaal”, vertelt Kevin.  “De klachten over het gebrek aan demping in de vloer worden steeds groter. Ondanks fantastisch werk van de vrijwilligers, beginnen ook de kleedruimten en de kantine erg na te laten. Eén ding laat absoluut niet na en dat is de gezelligheid die de vereniging in al zijn geledingen uitstraalt en de goede samenwerking met de stichting die de spantenhal en de kantine beheert.”

Over Park Leudal-Oost
“Voor ZVV de Gastronoom zou het geweldig zijn om deel te kunnen nemen aan Park Leudal-Oost,” vertelt Kevin. Rutger vervolgt: “Dit zou in een klap alle nadelen van de huidige hal oplossen, terwijl de gezelligheid in stand kan blijven en één van de kernwaarden binnen de vereniging ‘geen club binnen de club worden’ op nog grotere schaal kan worden toegepast! In samenwerking met andere verenigingen die daar hun thuisbasis vinden. ZVV de Gastronoom is een bloeiende en hechte vereniging, en om dat in de toekomst te kunnen garanderen is een stabiele en toekomstbestendige thuisbasis nodig,” sluit Ton af.

Op de foto
Bovenste rij (van links naar rechts): Rick Luyten, Gerald Scheres,  Jasper Bongers, Jack Geenen, Kevin Smits, Ivo Martens
Gehurkt: Loek Theelen, Rutger van Knippenberg
Zittend: Ton Scheres, Roel Derks, Hubertus Dorssers, Nino Sarkol, Daan Metsemakers
Liggend: Rob Verkoelen
Niet op de foto: Bram Slabbers