Park Leudal- Oost voorbeeld van burgerkracht

Datum: 14 juni 2015

‘Sportinstellingen met een open en maatschappelijke visie (bijvoorbeeld Open Clubs) hebben meer kans om  in de toekomst te blijven bestaan. Deze sportinstellingen kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan gemeentelijk doelstellingen zoals het bevorderen van de participatie en de zelfredzaamheid van burgers.‘ Zo luidde de uitnodiging van Sportservice Noord-Brabant, Sport Zeeland, Huis voor de Sport Limburg en Vereniging Sport en Gemeenten voor de inspiratiebijeenkomst op 11 juni in Neer. Daarbij werd ingegaan op een aantal voorbeelden, waarvan Park Leudal-Oost er één is. Een mooi compliment.

‘Beleidsadviseurs, gemeenteraadsleden en bestuurders van twaalf Limburgse gemeenten, waaronder Leudal, Peel en Maas, Venlo, Weert en Nederweert, Brabantse gemeenten en zelfs één uit Zuid-Holland waren aanwezig voor een vroege ontbijtsessie. Ruud Boonen, mede-initiatiefnemer en voorzitter van de Beheersstichting Park Leudal-Oost nam hen mee in de ontwikkeling en ambities van Park Leudal-Oost. 

‘Energie van burgers’

Aansluitend ging Roland Rijshouwer (Stichting Maatschappelijk Verantwoord Verenigen) in op wat de succesfactoren zijn voor een bijdrage van maatschappelijke organisaties aan gemeentelijke doelstellingen. Over maatschappelijk verantwoord verenigen hield hij zijn publiek voor: “Zonder energie van de burgers zijn we kansloos".

Wethouder Paul Vogels, gemeente Leudal, lichtte de rol van de gemeente toe bij het burgerinitiatief Park Leudal-Oost: “Park Leudal-Oost heeft de regie. De gemeente is supporter.”